Prezident USA B. Obama sa ešte nerozhodol o vojenskom zákroku v Sýrii

29.08.2013 Celý región

Washington 29. augusta (TASR) - Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil, že sa ešte nerozhodol o vojenskom zákroku proti Sýrii. Povedal, že cieľom obmedzenej akcie by bolo odradenie použitia chemických zbraní v budúcnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

V televíznom prenose Obama vyhlásil, že obmedzená akcia, ktorá by podľa jeho slov vyslala jasný signál, by mala z dlhodobého hľadiska pozitívny dopad na národnú bezpečnosť Spojených štátov.

Podľa prezidenta sú americkí predstavitelia presvedčení, že sýrska vláda je zodpovedná za útok chemickými zbraňami, ktorý minulý týždeň na predmestí Damasku pripravil o život stovky ľudí. A neveria, že sýrska opozícia má chemické zbrane, ktoré by bolo možné použiť v takom rozsahu.


Rúhání: Irán sa pokúša zabrániť vojenskému útoku na Sýriu


Irán vyvinie všetko možné úsilie, aby zabránil vojenskej akcii proti Teheránom podporovanému režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, povedal podľa dnešného vysielania iránskej štátnej televízie iránsky prezident Hasan Rúhání.

Televízia uviedla, že Rúhání sa v tomto duchu vyjadril v stredu večer v telefonickom rozhovore so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

"Vojenská akcia bude pre región znamenať veľké výdavky" a "je potrebné vyvinúť všetko úsilie, aby sa jej zabránilo," citovala televízia Rúháního slová.

Podľa iránskeho štátneho vysielača prezident konštatoval, že Teherán aj Moskva budú pracovať na tom, aby sa zabránilo akejkoľvek vojenskej akcii proti Sýrii, pričom takúto akciu Rúhání nazval "neskrývaným porušením" medzinárodného práva".

Rúhání odsúdil chemické zbrane, poznamenal pritom však, že "pred ujasnením si" obvinení, že Sýria takéto zbrane naozaj použila, "môže byť predčasný úsudok nebezpečný".
 

Vyberte región